Di džejevi - od neprihvatanja do fakulteta

Di džejevi - od neprihvatanja do fakulteta

DJ odnosno di džej, skraćeno od "disk jockey" (disk džokej) je osoba zadužena za naš provod u klubovima i na splavovima. Naravno, njihov posao je mnogo širi, pa ih vidimo i na svadbama, modnim revijama, događajima različitih vrsta. Organizuju se i čitavi festivali muzike koju vrte ovi momci, ali i devojke. 

Zašto disk? Zato što je sve počelo sa gramofosnkim pločama, a potom kompakt diskovima. Hitovi su se vrteli na gramofonu, a danas je tu moderna oprema, miksete koje izgledaju neverovatno komplikovano i skupo. Ključna stvar koja ovu miksetu razlikuje od drugih audio mikseta jeste mogućnost  slušanja numere preko slušalica, koja nije puštena  i prisustvo tehnika stapanja, koji omogućava lakše pravljenje prelaza između dve pesme. Rudi Bozak je jedan od prvih koji je uveo korišćenje miksete. 

Di džejevi su nekada puštali samo hip hop, a danas su eksperti za elektroniku. Tako bismo u jednoj reči sumirali svu modernu, mejnstrim muziku koja se danas pravi, a u prvom redu to se odnosi na house (haus) muziku.

Prvi di džejevi u Srbiji

Prvi di džejevi u našoj zemlji pojavili su se u disko klubovima, koji su tada po prvi put i otvarani, i to šezdesetih godina prošlog veka. Ipak, oni tada nisu bili prihvaćeni u socijalističkom društvu, koje je imalo svoja pravila i ustaljene tokove. Sedamdesetih godina ovakav način puštanja muzike probio se na radio stanice, a najpopularniji disk džokej bio je Zoran Modli iz Zemuna. Puštao je muziku i u duskotekama, a izdao je i ploču "Zoran Modli i leteća diskoteka". Bavio se novinarstvom, a bio je i instruktor letenja, pa je često umeo ova dva zanimanja da poveže i da vodi emisiju iz vazduha. Danas vodi svoj blog. 

Kako su krenuli da se razvijjau klubovi, tako je bilo i sve više di džejeva, pa se Nova godina provodila uz njihove hitove. Tada je vladao Sava Radosavkjević, koji je vrteo muziku u Zaš klubu. 

Osamdesetih godina završava se era ovahvih diskoteka i disko klubova, a tada je glavnu reč vodio di džej neobičnog imena - Mister Čupko.

Danas su u Srbiji veoma popularni Marko Nastić, Dejan Milićević, Lea Dobričić, a svetska imena su Tiesto, Dejvid Geta (David Guetta), Kelvin Haris (Calvin Harris), Armin van Buren (Armin van Buuren) i drugi. 

Ljubitelji ovakvog zvuka tokom leta mogu da užiaju u tematskim večerima na splavu Freestyler, gde di džejevi vrte samo hitove i to do 5 ujutro!

Diplomirani di džej

Prošle godine Fakultet za kulturu i medije Univerziteta Megatrend  zaintrigirao je javnost svojim bibordima i plakatima s aporukom "Budi prvi diplomirani di-džej na svetu". I to nije bila šala, jer je ovaj fakultet uveo smer koji omogućava onome ko ga završi da postane diplomirani di džej. Ovaj smer podrazumeva četiri godine fakulteta, a kako su tada govorili predstavnici ove ustanove, zainteresovanost je bila ogromna.

Studije su zamišljene kao dve godine opšteg obrazovanja i druge dve godine kada će predavanja držati najeminentniji stručnjaci u području kulture, muzike, scenskog nastupa, muzičke produkcije, scenografije, tehnike i tehnologije. Naravno, ideja je i da velika svetska di džej imena budu gostujući predavači. 

Foto: Pixabay / typographyimages