Kako Nemci slave Novu godinu?

Kako Nemci slave Novu godinu?

Evropsko prvenstvo u fubalu je počelo! Naši momci su imali svoj prvi nastup u Nemačkoj, izgubili su 1:0 od Engleske, ali ništa nije gotovo. Očekuju ih još dve utakmice - sa Danskom i Slovenijom.

Dok čekamo da vidimo kakv će biti ishod, zainteresovali smo se za to kako se Nova godina dočekuje u zemlji koja je domaćin prvenstva - Nemačkoj.

Naime, u Nemačkoj 31. decembar nema istu težinu kao Božić, koji proslavljaju 25. decembra. Zapravo je sve fokusirano na proslavu Hristovog rođenja. Ipak, ne propuštaju da obeleže i početak nove godine. Kod Nemaca se ovaj period zove  Silvester, po papi koji je davne 335. godine preminuo baš 31. decembra. 

Proslavljaju ili u krugu porodice i prijatelja, ili u nekom klubu. Takođe, proslave se organizuju i na otvorenom. Kada je u pitanju Beograd Nova godina je sigurno sadržajnija, ali ono što Nemce izdvaja je najveća novogodišnja žurka u Evropi, koja se održava u Diseldorfu, u arena Espri, gde se organizuje čuvena žurka u belom - Sensation žurka. Ovde se okupi i po 30.000 ljudi.

U Nemačkoj se, kao i u drugim krajevima sveta, proslavlja uz hranu i piće. Trpeza je veoma simbolična - na njoj se obavezno mora naći supa od sočiva ili svinjetina, što predstavlja simbol blagostanja. Riba na trpezi označava dobru budućnost. 

Posebna pažnja usmerena je na vatromet, jer se veruje da se bukom i svetlom rasteruju zli duhovi.

Ne postoji nacija na planeti koja troši više novca na pirotehniku od Nemaca. U doba dočeka Nove godine, promet od prodaje petardi i raketa iznosi nekoliko stotina miliona evra, a samo na vatromet u novogodišnjoj noći se potroši neverovatnih 100 miliona evra!

Inače je prodaja pirotehnike zabranjena, osim u ovom periodu, pa ovu priliku koriste gotovo svi!

Najveći vatromet organizuje se, po tradiciji u Berlinu, kada se plato ispred Brandenburške kapije pretvara se u veliki prostor za slavlje.

Ako se zateknete u Nemačkoj za doček 2025, ljudima oko sebe poželite einen guten Rutsch - dobar početak godine ili jednostavno Frohes Neues Jahr!

A.K.

Foto: Pixabay / yyamatoyamato