Kako se slavi Nova godina u Sloveniji?

Kako se slavi Nova godina u Sloveniji?

Naša fudbalska reprezentacija napravila je neverovatnu stvar u utakmici sa Slovenijom na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj - na samom kraju meča Luka Jović postigao je izjednačujuć gol, čime smo osvojili prvi bod. Naravno, mnogi su bili nezadovoljni igrom, ali je najvažnije da još ništa nije gotovo! Očekuje nas i meš sa Danskom. 

Mi smo se pozabavili temom koja donosi radost svima - dočekom Nove godine! Istražili smo kako se to Nova godina obeležava u bivšoj jugoslovenskoj republici - Sloveniji.

Kod Slovenaca je zanimljivo što ovaj period obeležava jedna pesma, objavljena još 1971. godine. U pitanju je 'Silvestski poljub', čiji je autor Jože Privšek, a izvođač Alfi Nipic. Nijedna proslava Nove godine ne može da prođe bez nje.

U Sloveniji postoji i običaj da prvi gosti na Novu godinu budu muškarci, a podrazumevaju se i spektakularni vatromete, koji svakoga ostavljaju bez daha, pri čemu se posebno ističu gradovi kao što su Ljubljana i Maribor.

Kao i kada je u pitanju Beograd Nova godina se dočekuje uz bogatu trpezu. Pripremaju se tradicionalna jela, kao što su kobariški štruklji, kranjska kobasica i potica - tradicionalna slovenačka pita.

Oni koji odaberu da provedu praznike u Sloveniji rade to jer ova zemlja spaja prelepe alpske planine, šarmantne gradove i bogato kulturno nasleđe.

Glavi grad, Ljubljana, ima poseban šarm tokom praznika. Stari grad je ukrašen hiljadama svetala i ukrasa, a doček na trgovima i ulicama je nezaboravan, uz muziku, vatromet i veselje.Ako odaberete neku turističku turu, očekuje vas obilazak najatraktivnijih delova grada.

Oni koji vole zimske sportove biraju proslavu na Julijskim Alpima i Kamniško-Savinjskim Alpima, koji nude veliki broj staza za skijanje, snoubord i sankanje. Ljude iz celog svet privlače planinski centri kao što su Kranjska Gora, Krvavec i Vogel.

Ako ste od onih koji bi da se maksimalno opuste, onda su za vas termalni izvori i spa centri - Terme Čatež, Rogašku Slatinu i Terme Olimia.

Proverite i kako Nemci slave Novu godinu?

A.K.

Foto: Pixabay /