Ovako izgleda francuska novogodišnja trpeza

Ovako izgleda francuska novogodišnja trpeza

Zbog Olimpijskih igara Francuska je neiscrpna inspiracija za različite teme, pa tako i za one u kojima je glavna okosnica Nova godina

Ovoga puta, bavimo se gastronomijom i pitamo - kako to izgleda francuska novogodišnja trpeza, a u zasebnom tekstu saznajte Kako se proslavlja doček Nove godine u Francuskoj? Neke od ovih ideja sigurno možete primeniti i na svojoj trpezi za doček 2025.

Gastronomsko putovanje u Francuskoj počinje zdravicama i francuskim predjelom koje se zove verrines. U pitanju su male čašes raličitom vrstom zakuske. Verrines se jedu uz omiljeni alkohol ili bezalkoholno piće. Predlog je čaša Pineaua ili stari konjak.

Nakon dobrodošlice, vreme je za konkretna jela. Pred vama se  može naći tanjir s morskim plodovima, a potom se služe dimljeni losos, škampi, ostrige i jastozi, prema pravilu sa bocom belog vina.

Nakon toga sledi tipično francusko jelo - Foie Gras. To je vrsta paštete od patke ili guske. Da biste potpuno uživali, najbolje je da stavite Foie Gras na vrh pečenih kriški francuskog bageta ili medenjaka i dodate malo džema od smokava za potpuni užitak.

Potom se služi glavno jelo, iako je moguće da ste se i do sada već najeli. Klasično glavno jelo se sastoji od nekih neobičnih vrsta mesa s krompirom i povrćem. To je uglavnom meso divljih životinja - divljeg vepra ili jelena, s nekim sosom. Sada je takođe pravo vreme za otvaranje boce sjajnog crvenog vina.

Pravi francuski obrok ne može se zamisliti bez tanjira sa sirom. Uz to se poslužuje i salata, ali i -  još jedna čaša crvenog vina.

Potom dolazi vreme i za dezert. Zanimljivo je da se kod Francuza razliku božićni i novogodišnji dezerti. Na božićnoj trpezi najčešće će se naći kolač 'Božićni panj', sa ukusom čokolade. Nova godina nudi više slobode u izboru kolača, ali obavezno uz čašu šampanjaca. Osim ovih slatkiša, na stolu će vas često čekati mandarine i čokolade.

Pa, prijatno!

A.K.

Foto: Pixabay / phuong hoang thuy