Ukoliko šampanjac nije za vas, nazdravite za doček uz ova penušava vina

Ukoliko šampanjac nije za vas, nazdravite za doček uz ova penušava vina

Kada se pomisli na proslavu, bilo da je u pitanju slavlje sportista, venčanja ili Nova godina, jedna od asocijacija sigurno će biti šampanjac. Reč je o vinu koje mora biti proizvedeno u regiji Šampanj u Francuskoj. Sva druga penušava pića ne smeju da nose ovaj naziv. Takođe, kada je reč o sastav, da je reč o šampancju znaćete ako pogledate da li se pravi od tri vrste grožđa: pino noara, pino menijea i šardonea.

Međutim, ako niste ljubitelj šampanjca ili vam se možda ne uklapa u budžet, opredelite se za penušava vina. Mi vam ovom prilikom takođe predstavljamo ona francuska, u skladu sa duhom Olimpijskih igara.

Dakle, naziv za za sva ostala penušava francuska vina dobijena klasičnom metodom, koja nisu šampanjci jeste - Crémant (kreman). Reč je o vinima koja se proizvode u osam francuskih regiona i razlikuju se po teroaru i sortnom sastavu:

- Crémant de Bourgogne: pino noar, šardone, game, aligote, melon i sasi;
- Crémant de Loire: šenen blan, orbua, kaberne fran, kaberne sovinjon, grolo noar, grolo gri, pino daunis, pino noar;
- Crémant de Limoux: šardone, šenen blan, pino noar i muzak;
- Crémant de Jura: belo vino mora da sadrži najmanje 70% šardonea, pino noara i trusoa (ostatak mogu da sačinjavaju savanjan i pulsar). Roze mora da sadrži najmanje 50% crnih lokalnih sorti;
- Crémant d’Alsace: najviše se koristi pino blan, ali su dozvoljene sve ostale alzaške sorte osim gevurctraminera i muskata. Za roze se koristi isključivo pino noar;
- Crémant de Bordeaux: sovinjon blan, semijon, muskadel, kaberne sovinjon, merlo, kaberne fran, karmenere, malbek, petit verdo;
- Crémant de Die: beli muskat i kleret;
- Crémant de Savoie: aligote, altes, šardone, žaker, game, pino noar.

Ono što im je zajedničko jeste pravilo da moraju da odleže najmanje devet meseci.

Kreman nije na tolikom glasu kao šampanjac, pa to prati i cena, koja se kreće od 10 do 20 evra. Međutim, ljubitelji kažu da je ono često i bolje od nekih poznatih šampanjaca.

Kada je u pitanju Nova godina Beograd je pun vinoteka u kojima ćete sigurno naći pravo penušavo vino za sebe! 

A.K.

Foto: Pixabay / Roberta Radini