Zašto i dalje volimo domaću muziku devedesetih?

Zašto i dalje volimo domaću muziku devedesetih?

Devedesete su po mnogo čemu ostale u lošem sećanju generacija koje su tada imale 10 i više godina. Dobro pamte ratove, sankcije, težak život, brze i opasne momke na ulicama. Sa druge strane, sećaju se trenerki uvučenih u donji deo trenerke ili farmerke, šarenih dezena, ludih airmax patika, kičastog nakita, haljina čudnih krojeva, divljih frizura. Sećaju se i muzike. Ovo je bilo vreme turbo folka i dens muzike, koja je snažno prodrla na našu scenu i napravila dar-mar.

Mnogi su ovaj deo muzičke istorije osuđivali, a to čine i danas. Ukazuju na nepostojanje umetničkog izraza, nekvalitetnu muziku i stihove. Ipak, ta muzika je preživela i možemo je čuti i danas na mnogim mestima, pa tako i tokom tematske noći koju ima i splav Shake 'n' Shake. Šta to ona ima?

Lud provod na devedesetima

Žurke devedesetih gotovo da su obavezne u svakom lokalu, a provod je kao da je Nova godina! Stvar je u ritmu koji je zarazan i ne dozvolja vam da sedite. Setite se samo koreografija grupe Beat street ili Funky G! Sve je dozvoljeno, samo da je živahno i veselo. Pomera se svaki deo našeg tela, a ne marimo za to da li je nešto, po nečijem sudu, kvalitetno ili ne. Važno je da nam prija, da smo nasmejani i da prepoznajemo poruku. A ona glasi - hoću s tobom da đuskam! I to prepoznaju i oni oko nas, pa su ove žurke prepune pozitivne energije i dobrog zezanja. 

Hitovi devedesetih danas su potpuno nevini i naivni, u odnosu na trenutno popularnu muziku. Njihova tematika ticala se brzog života, tužnih ljubavnih priča, često je bilo dijaloga i pesmama, pa je svako mogao da se pronađe, ali bilo je tu i onih šaljivih stvari, kao što je legendarna stvar "Idemo na Mars". 

Ovaj period rodio je mnoge velike muzičke zvezde, kao što su Ivana Peters ili Goca Tržan, koje su stigle iz ekipe koja je obeležila ovo vreme - grupe Tap 011. Volimo ovu muziku jer smo svedoci promena koje su se desile i jer je neodvojiva od naših života u tom periodu, bez obzira da li smo bili mali ili nešto stariji.

Koje to hitove rado slušamo?

Bez kojih pesama i izvođača ovo veče ne može da prođe? Podrazumeva se, bez Ivana Gavrilovića i čuvene stvari "200 na sat". A Funky G i "Samo u snu"? Atmosferu dovode do vrhunca! Isto važi i za "Ajkulu", koju je pevala Ella B. Kada je reč o porodici Đogani, ne možemo da izostavimo Bakija i njegovu hitčinu "Olovna ruka", kao ni samu grupu Đogani i "Skači". Tu je Dr Iggi sa "Očima boje duge" koje su istorijska stvar. Ovaj period svakako je obeležio i Moby Dick - od "Kralj kokaina", do "Brate, prijatelju". Ne zaboravljamo i Kneza - "Da l' si ikada mene voljela", a pogotovo ne grupu Duck sa pesmama "Dačo, volim te". Ovde se rado sećamo i Ksendže, Ksenije Pajčin, koja je tragično stradala. Neizostavni su i Dobar, loš, zao sa "Kada sanjaš".

Dug je spisak da nabrajmo sve hitove i sve grupe, ali sigurno je da svako ima nekog omiljenog. Ono što je posebno važno - možemo da ih se podsetimo bar jednom nedeljno!

Foto: Piabay / shbs